Τα πήρες όλα

Σύνθεση:Θανάσης Πολυκανδριώτης
Στίχοι:Γιάννης Πάριος
Ερμηνεία:Στράτος Διονυσίου - Λίτσα Διαμάντη
Άλμπουμ:ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΑΝΕΙΚΑ
Έκδοση:1981

Στίχοι

Δεν θέλω να γυρίσεις
και ας με καίει τόσο.
Παράτα με να ζήσεις,
δεν έχω να σου δώσω.

Τα πήρες όλα κι έφυγες
μα απ' τον καημό δεν ξέφυγες,
σε πνίξανε οι πίκρες.
Τα πήρες όλα κι έφυγες
μα τίποτα δεν έδωσες
γιατί εσύ δεν είχες.

Δεν θέλω να γυρίσεις,
αλήθεια σου μιλάω.
Τι χώρια, τι κοντά σου,
το ίδιο θα πονάω.

Επανεκτελέσεις

1994 - Γιάννης Πάριος, ΒΙΟΣ ΕΡΩΤΙΚΟΣ

2004 - Χρήστος Καρακώστας, ΠΑΙΞΕ ΘΑΝΑΣΗ

2005 - Πέτρος Γύπαρης, ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ

Πληροφορίες

Σε όλες τις εκδόσεις του δίσκου που έχω δει, είτε σε LP είτε σε CD, το οπισθόφυλλο αναφέρει ότι δεύτερες φωνές στα τραγούδια του δίσκου κάνει η Χάρις Αλεξίου. Από την άλλη, στον μικρό δίσκο που κυκλοφόρησε αρχές του 1982 αναφέρεται μόνο ο Διονυσίου, χωρίς τη γυναίκα που τον συνοδεύει. Στο συγκεκριμένο τραγούδι θεωρώ ότι οι δίσκοι κάνουν λάθος και θα συμφωνήσω με το άρθρο του Τάσου Κριτσιώλη[1] που λέει ότι είναι η Λίτσα Διαμάντη, ενώ για την ιστορία του τραγουδιού μεταξύ άλλων περιγράφει:

Ο Διονυσίου αρχικά δεν ήθελε να συμπεριλάβει αυτό το τραγούδι στο δίσκο που ετοίμαζε, αλλά επέμενε ό Μάκης Μάτσας, διευθυντής της MINOS και τελικά τον έπεισε. Στις ηχογραφήσεις όμως, ο Πάριος είχε αντιρρήσεις για τον τρόπο που το ερμήνευε ο Διονυσίου, λέγοντάς του ότι το τραγούδι δεν λέγεται έτσι. «Και πώς λέγεται δηλαδή, ρε πιτσιρικά;» τον ρώτησε ο Διονυσίου, με το γνωστό του ύφος. Ο Πάριος κάθησε πίσω από το μικρόφωνο και είπε το τραγούδι έτσι όπως πίστευε ότι έπρεπε.

Αμέσως μετά απ’ αυτό, ο Διονυσίου ζήτησε την κασέτα από τον ηχολήπτη και είπε στους παρόντες στο στούντιο: «Θα πάω μια βόλτα με το αυτοκίνητο μέχρι τη Θεσσαλονίκη και θα γυρίσω ακούγοντας την κασέτα. Αύριο θα έρθω να το πω». Πράγματι, την άλλη μέρα μπήκε στο στούντιο και το ερμήνευσε με τον γνωστό μοναδικό του τρόπο.

_____________________________________________________________

[1] Music Corner: «Όταν τα τραγούδια μιλάνε»

1η δημοσίευση την: 22/5/2014 20:13