Οδηγίες χρήσης

1.
Το site ΔΕΝ προσπαθεί να καλύψει την ελληνική δισκογραφία. Αναφέρεται στα τραγούδια της προσωπικής μου δισκοθήκης και σε όσες πληροφορίες καταφέρνω να συγκεντρώσω γύρω απ' αυτά. Κι ενώ υπολόγιζα ότι δεν θ' αντέξω να ασχοληθώ με τα τραγούδια που κυκλοφόρησαν μετά το 2000, μετά από αρκετές υποχωρήσεις στις μουσικές μου αξίες, χαμήλωσα τον πήχυ, ώστε να καλύψω και όσα κυκλοφόρησαν μέχρι και το 2010.

2.
Στις δισκογραφίες των καλλιτεχνών είναι καταχωρημένοι όλοι οι δίσκοι τους, που αναφέρονται στις σελίδες του site. Ωστόσο, στις σελίδες με τους στίχους των τραγουδιών αναφέρονται κυρίως οι τυχόν επανεκτελέσεις του τραγουδιού που υπάρχουν σε πρωτότυπους δίσκους. Όχι οι επανεκτελέσεις που είναι από συναυλίες, κέντρα διασκέδασης και άλλου είδους ζωντανές εμφανίσεις. Εξαιρούνται βέβαια δίσκοι σαν του Κώστα Χατζή και του Γιώργου Μαρίνου, που είναι μεν από ζωντανές ηχογραφήσεις, αλλά αφορούν πρωτότυπες δουλειές. Επίσης εξαιρούνται οι δίσκοι που έχουν μεν ζωντανές ηχογραφήσεις αλλά περιλαμβάνουν και τραγούδια που ακούγονται για πρώτη φορά.

3.
Οι στίχοι ξενόγλωσσων τραγουδιών δεν καταγράφονται. Σε ορισμένες περιπτώσεις η σελίδα των στίχων υπάρχει, αναφέρει όμως τις γενικές πληροφορίες του τραγουδιού, όπως είναι οι συντελεστές (συνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής), η ημερομηνία κυκλοφορίας, οι τυχόν επανεκτελέσεις κ.λπ.

4.
Οι τίτλοι που χρησιμοποιούνται στις λίστες ταξινόμησης των τραγουδιών και των δίσκων προέρχονται συνήθως από την πρώτη κυκλοφορία του έργου. Έτσι, ένα τραγούδι με τίτλο π.χ. "Ποιητής" είναι καταχωρημένο στο "Π", ασχέτως αν σε νεότερες ανατυπώσεις - επανεκτελέσεις φαίνεται ως "Ο ποιητής" -οπότε θα έπρεπε να καταχωρηθεί στο "Ο". Αυτό δεν ισχύει για τραγούδια που είναι γνωστά με δύο τίτλους, π.χ. το τραγούδι "Τα λιμάνια" που είναι γνωστό και ως "Κάθε λιμάνι και καημός". Αυτό υπάρχει και στα δύο ευρετήρια: και στο "Τ" και στο "Κ".

5.
Σε μερικές περιπτώσεις αναφέρονται διαφορετικοί δημιουργοί (συνθέτης ή/και στιχουργός) του ίδιου τραγουδιού, όταν αυτό υπάρχει σε διαφορετικούς δίσκους, είτε με τον ίδιο ερμηνευτή, είτε σε επανεκτέλεση. Γι' αυτό δεν φταίω εγώ. Εγώ αντιγράφω τις πληροφορίες από τα εξώφυλλα και τις ετικέτες των δίσκων, και τις διασταυρώνω με έγκυρες πηγές όπως είναι οι κατάλογοι δίσκων του Μανιάτη και του Δραγουμάνου. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να περιμένω να ξεκαθαρίσει την κατάσταση η ΑΕΠΙ και να με πάρει τηλέφωνο για τις διορθώσεις(!).

6.
Για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Μηνύματα βέβαια, που θα ζητάνε την αποστολή τραγουδιών σε μορφή mp3 κ.λπ. δεν θα λαμβάνονται υπόψη...