Βούλα Πάλλα

(Παρασκευή Πρωτόπαππα)

Γεννήθηκε στον Κόρφο Κορινθίας στις 29 Μαρτίου 1929. Πατέρας της ήταν ο μαραθωνοδρόμος και κωπηλάτης Παναγιώτης Πάλλας και μητέρα της η Ευαγγελία Παπαδοπούλου. Έμεινε μικρή ορφανή από πατέρα και μεγάλωσε μακριά από το σπίτι της σε ανάδοχες ή συγγενικές οικογένειες, για να καταλήξει οικότροφος στη Σχολή Καλογραιών του Πειραιά, απ' όπου διέκοψε την φοίτηση με την έναρξη του πολέμου. Στην Αθήνα επέστρεψε το 1951, οπότε και παντρεύτηκε τον Μιχάλη Πρωτόπαππα και ξεκίνησε να εργάζεται στο κατάστημα ελαστικών αυτοκινήτων του συζύγου της.

Η πρώτη της προσπάθεια να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι έγινε μέσω της Columbia, χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς δε συμφώνησε στα "ανταλλάγματα" που ζητούσε ο παραγωγός της. Τυχαία όμως την άκουσε να τραγουδάει ο Στέλιος Χρυσίνης και της πρότεινε να στραφεί προς την RCA Victor που εκείνο τον καιρό άνοιγε παράρτημα στην Ελλάδα.

Το πρώτο της τραγούδι ήταν το σατιρικό «Το καλαθάκι», μαζί με το Τρίο Ατενέ. Το είδος αυτό όμως δεν της ταίριαζε με αποτέλεσμα να στραφεί προς το δημοτικό. Τελικά οι μεγάλες επιτυχίες της ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του '60 με τα λεγόμενα "ινδοπρεπή", ερμηνεύοντας κυρίως διασκευές του μεγάλου ινδού συνθέτη Ali Naushad. Τελευταία της δισκογραφική δουλειά ήταν ο δίσκος του 1979 «Γη ποτισμένη με ιδρώτα», οπότε και άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Διαγνώστηκε καρκίνος στο παχύ έντερο και νοσηλεύτηκε για ένα διάστημα στο νοσοκομείο «Mount Sinai» της Αμερικής.

Πέθανε την Πέμπτη 28 Αυγούστου 1980, στην κλινική «Καλός Σαμαρείτης» στην Αθήνα και κηδεύτηκε στην γενέτειρά της, στον Κόρφο Κορινθίας. Την επόμενη μέρα οι εφημερίδες έγραψαν σε λίγες αράδες: «Πέθανε χθες η ερμηνεύτρια ινδικών τραγουδιών Βούλα Πάλλα».

Μικροί δίσκοι

Τσαχπίν [ερμ]
1969 - Olympic

Μεγάλοι δίσκοι

ΒΟΥΛΑ ΠΑΛΛΑ

1971
Olympic SBL 1092

ΓΗ ΠΟΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΙΔΡΩΤΑ

Δεκ 1979
Panvox 10226

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ

1977
Panvox 10203

BOLLYWOOD - ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΝΑΡΓΚΙΣ

2007
MBI 18002
επανέκδοση